fbpx

Blog

De 4 data inzichten die iedere voetbaltrainer nodigt heeft voor succes!

Met welke data kan jij als trainer je team beter maken dan de rest van de teams in de competitie?

We lichten dit graag aan je toe in onderstaand artikel. Hieronder vind je de vier pijlers die jou als trainer gegarandeerd meer structuur gaan bieden.

1. Trainingsopkomst monitoren

We weten allemaal dat voetbal een teamsport is en dat een goed en hecht teamgevoel een van de grootste factoren voor toekomstig succes is. De motivatie en de betrokkenheid van de spelers spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe vaker je elkaar ziet en met elkaar speelt, des te beter en sterker het teamgevoel wordt en de spelers beter op elkaar ingespeeld raken.

Om dit goed te kunnen monitoren, is een spelervolgsysteem een erg handige tool. Met één druk op de knop kan je een speler eenvoudig op afwezig zetten met de bijbehorende absentie reden. Dit kan zowel op de computer als op de mobiele telefoon. Zodoende kun jij als trainer altijd direct inzien wat de trainingsopkomst is geweest.

2. Spelers (tussentijds) beoordelen en zichzelf laten beoordelen

Het is altijd leuk om te zien hoe (snel) jouw spelers beter worden en met name op welke vlakken. Met een eigen samengesteld beoordelingsformulier kan jij als trainer eenvoudig de spelers binnen het team beoordelen. Voor een maximaal overzicht doe je dit meerdere keren tijdens een seizoen.
Wil je ook inzicht in hoe de spelers over zichzelf denken, dan laat je de spelers hetzelfde formulier invullen. Voor een goede uniformiteit kan het beoordelingsformulier ook verenigingsbreed ingezet worden.

Indien je gebruik maakt van het spelervolgsysteem Dotcomclub is het mogelijk om in de statistieken twee of meerdere spelers met elkaar te vergelijken op basis van de ingevulde beoordelingen. Dit kan binnen hetzelfde seizoen óf over meerdere jaren heen in een staafgrafiek, lijngrafiek of spiders. Zodoende heb je als club zijnde ook gelijk een handige tool voor de interne scouting.

3. Videoanalyse

De tekstuele beoordelingen kunnen op geen betere manier worden aangevuld dan met videobeelden uit een training en/of wedstrijd. Met online videoanalyses help je de prestaties van zowel jou als trainer als de spelers te verbeteren. Jij kan als trainer eenvoudig belangrijke verbeterpunten vinden tijdens en na de training of wedstrijd.
Je markeert de belangrijkste spelmomenten en wijst hier de betrokken spelers aan toe.

De spelers zien dan (direct) overzichtelijk de clips van de momenten die voor hen relevant zijn. Beelden zeggen meer dan duizend woorden en de clips maken het spelersportfolio helemaal compleet.

4. Oefenstof / leerlijnen gebruiken

Het spreekt voor zich dat de spelers beter worden tijdens de trainingen. Om de inhoud van je trainingen te optimaliseren kan je gebruik maken van oefenstof en/of bepaalde leerlijnen.

In Nederland wordt er vanuit de KNVB een groot aantal oefenvormen vrijgegeven via het online RINUS platform. Dit platform is dan ook volledig geïntegreerd in het spelervolgsysteem Dotcomclub.

Naast de RINUS oefenstof is er ook een tal aan oefenvormen beschikbaar van verschillende BVO’s die werken met Dotcomsport.

Mocht jij als trainer eigen oefenvormen hebben uitgewerkt, dan kun jij deze uiteraard toevoegen aan je eigen oefenstof bibliotheek. Andere trainers van je club hebben dan eventueel de mogelijkheid om deze ook te gebruiken. Zodoende bouw je als club eenvoudig een eigen oefenstof bibliotheek op.

Naast bovenstaande pijlers is er natuurlijk nog meer data beschikbaar bij Dotcomsport die jou kan helpen om een succestrainer te worden. Denk hierbij aan POP formulieren, wedstrijd data (in welke minuut en op welke manier krijg ik de meeste doelpunten tegen), gemiddelde speeltijd per speler, tegenstander registratie etc.

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van een spelervolgsysteem? Bekijk hier meer informatie.

Activeer je DotcomCoach jaarlicentie en krijg de eerste 14 dagen een gratis proefperiode.

Om uw betaalgegevens te verifiëren zal er een bedrag van €1,00 worden afgeschreven.

DotcomCoach

Activeer je DotcomCoach jaarlicentie en krijg de eerste 14 dagen een gratis proefperiode.

Om uw betaalgegevens te verifiëren zal er een bedrag van €1,00 worden afgeschreven.